ΝΕΑ

Decoding the basics: Τι είναι το UX και το UI;

Σίγουρα, έαν έχετε συνεργαστεί με μία ομάδα για την κατασκευή της δικιάς σας ιστοσελίδας, θα έχετε ακούσει να αναφέρουν τον όρο UX και UI. Ξέρουμε, μπορεί να ακούγονται κινέζικα αλλά είναι δύο πολύ βασικές αρχές, όταν μιλάμε για την δημιουργία εύχρηστων ψηφιακών προϊόντων, είτε είναι μία εφαρμογή, είτε ένα eshop ή μία ιστοσελίδα. 

Σε περίπτωση που τις έχετε ακούσει σαν ορολογίες, αλλά ακόμα δεν ξέρετε πώς να τις διαχωρίσετε, μην ανησυχείτε! Η ομάδα μας στην Pylarinos Advertising συγκέντρωσε ότι πληροφορίες χρειάζεται να ξέρετε για το τί ακριβώς σημαίνει κάθε έννοια, ποιές είναι οι βασικές τους διαφορές και πολλά άλλα. 

Ας αρχίσουμε από τα βασικά:

Τι σημαίνει UX;

UX ή αλλιώς user experience, όπως μαρτυρά και η ίδια η λέξη, είναι το σύνολο των διαδικασιών που αφορούν την εμπειρία που θα έχει ο χρήστης με το ψηφιακό προϊόν, και πώς νιώθει χρησιμοποιώντας το. Στην διαδικασία του UX design στόχος είναι κάθε διεπαφή, να είναι ευχάριστη στην πλοήγηση, απλή στην χρήση και να μην κουράζει τον χρήστη. Πρέπει ο χρήστης ασυνείδητα να μπορεί να περιηγείται μέσα από κάθε σελίδα ή διεπαφή. 

Το UX σαν διαδικασία προηγείται του UI καθώς σε αυτή την διαδικασία θα δημιουργηθεί ο σκελετός στον οποίο θα πατήσει το UI. Απαραίτητη διαδικασία του UX, είναι η έρευνα χρηστών για να κατανοήσει ο σχεδιαστής τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά του στόχου – κοινού, ώστε να δημιουργήσει ένα εύχρηστο, προσβάσιμο και αποτελεσματικό προϊόν και μετά η δημιουργία πρωτοτύπων και σχεδιαγραμμάτων (wireframes) τα οποία ουσιαστικά χαρτογραφούν κάθε διεπαφή και το σκοπό της.

Κάποια βασικά ερωτήματα που πρέπει να λύσει κάποιος που ασχολείται με το UX είναι;

  • Είναι εύκολη η πλοήγηση από σελίδα σε σελίδα;
  • Μπορεί ο χρήστης να λάβει άμεσα τις πληροφορίες που αναζητά;
  • Χρειάζεται να κάνει πολλά βήματα για να λάβει τις πληροφορίες που θέλει;

Τι κάνει ένας UX Designer;

Ο UX designer ουσιαστικά θα δομήσει όλη την πορεία, που θα έχει ένας χρήστης σε μία εφαρμογή ή μία ιστοσελίδα. Επιπλέον ο UX designer είναι υπεύθυνος για την επίλυση κάθε λειτουργικού προβλήματος που μπορεί να αντιμετωπίσει ο χρήστης. Στις κύριες αρμοδιότητες του, όπως αναφέραμε και παραπάνω είναι, η έρευνα των χρηστών και του δυναμικού κοινού που στοχεύει, η δημιουργία μακετών και πρωτοτύπων του πώς θα φαίνεται το προϊόν και οι δοκιμές ευχρηστίας του.

Τι είναι το UI;

Το UI ή αλλιώς User Interface είναι το σύνολο των διαδικασιών που ασχολούνται με τα οπτικά και αισθητικά στοιχεία, που βλέπουμε σε μία διεπαφή ή ιστοσελίδα, πχ. το μέγεθος και το σχήμα κάθε κουμπιού. Το UI ασχολείται με το περιβάλλον της διεπαφής του χρήστη και το πώς αλληλεπιδρά με αυτό.

Το UI έχει να κάνει κυρίως με την εμφάνιση κάθε διεπαφής και έχει ως στόχο, να δημιουργήσει μία ελκυστική και χρηστική εικόνα. Μεγάλο μέρος του UI, είναι οτιδήποτε έχει να κάνει με την τυπογραφία, τα χρώματα, τα σχήματα και τα σχέδια, που βλέπουμε σε μία ιστοσελίδα ή μία εφαρμογή.

Η διαδικασία που ακολουθεί κάποιος που ασχολείται με το UI είναι να λάβει υπόψιν τα χρώματα και την αισθητική του brand και να δημιουργήσει την παλέτα στην οποία θα βασιστεί το σχεδιαστικό κομμάτι της ιστοσελίδας.Έχοντας δημιουργήσει αυτή τη βάση, θα χρησιμοποιήσει τα ανάλογα σχήματα, μεγέθη και γραμματοσειρές για να δημιουργήσει την αισθητική της ιστοσελίδας.

Τι κάνει ένας UI Designer;

Ο UI Designer αναλαμβάνει το project, όταν η δουλειά του UX Designer έχει ολοκληρωθεί. Ο UI Designer θα αναλάβει να εκπονήσει, όλο το σχεδιαστικό κομμάτι των διαδράσεων από τα χρώματα και το στιλ γραμματοσειράς μέχρι τις μεταβάσεις και τα σχήματα κάθε κουμπιού. Βασικές αρμοδιότητες του είναι: η έρευνα χρηστών, η βελτιστοποίηση των διεπαφών, ο σχεδιασμός κάθε περιεχομένου που θα μπεί και της διάταξής του και εννοείται οι δοκιμές για να ελέγξει την διαδραστικότητα και την εμφάνιση κάθε στοιχείου.

Ποιές είναι οι διαφορές του UX και του UI;

  • Το UX επικεντρώνεται στην εμπειρία του χρήστη ενώ το UI στο να τον προσελκύσει αισθητικά
  • Το UX κοιτάει την χρηστικότητα κάθε προϊόντος ενώ το UI την εμφάνιση
  • Το UX είναι η βάση στην οποία θα πατήσει το UI
  • Το UX βασίζεται σε έρευνα και μεθοδολογία ενώ το UI είναι πιο δημιουργικό

Παρά τις διαφορές τους το UX και το UI αλληλεξαρτώνται σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό και είναι εξίσου αναγκαία για την δημιουργία ενός πετυχημένου αποτελέσματος. Φανταστείτε μία πανέμορφη αισθητικά σελίδα, η οποία όμως έχει μπερδεμένες τις πληροφορίες και πρέπει να αλλάζετε άπειρες καρτέλες για να βρείτε αυτό που ψάχνετε. Ανάλογα μία ιστοσελίδα που είναι πολύ καλά δομημένη και μπορείτε να πλοηγηθείτε χρησιμοποιώντας ελάχιστη προσπάθεια δεν θα σας προσέλκυε αν δεν είχε χρώματα, σχήματα και σχέδια, που θα τραβούσαν το μάτι.

Χρειάζομαι το UI/UX όταν σχεδιάζω την ιστοσελίδα/εφαρμογή μου;

Νομίζουμε η απάντηση είναι ευκόλως εννοούμενη. Η ιστοσελίδα σας, η εφαρμογή σας ή γενικά κάθε ψηφιακό προϊόν,  είναι η πρόσοψη της επιχείρησής σας. Οπότε είναι πολύ σημαντικό πέρα από ευχάριστη αισθητικά να είναι και λειτουργική και εύχρηστη. Αυτά τα στοιχεία δεν μπορείτε να τα έχετε χωρίς την συνδρομή του UX/UI στο project σας. 

Αλλά και σε πρακτικό επίπεδο ένα καλό UX/UI βοηθάει στο να έχει η ιστοσελίδα σας μία καλή κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης, εφόσον μία καλή ιστοσελίδα σημαίνει μεγαλύτερος χρόνος παραμονής του χρήστη, διάδρασης με τις σελίδες και μικρότερο bounce rate, κάποια από τα βασικά στοιχεία δηλαδη, τα οποία αναγνωρίζει η Google.

Συνεπώς, εάν δημιουργείτε τώρα την ιστοσελίδα σας ή την εφαρμογή σας είναι πολύ σημαντικό να επενδύσετε και στο UX και στο UI. Η ομάδα μας στην διαφημιστική εταιρεία Pylarinos Advertising, μπορεί να αναλάβει αυτό το έργο για εσάς και να δημιουργήσει μία ιστοσελίδα που να φέρει το όραμα σας στη ζωή.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.

Related Posts