ΝΕΑ

Οι Συναρπαστικοί Κόσμοι του Storytelling στο Marketing: Πώς Μια Ιστορία Μπορεί να μεταμορφώσει την επιχείρησή σας

Εάν έχετε την δική σας επιχείρηση, πιθανόν γνωρίζετε πόσο σημαντικό και δύσκολο είναι να την κάνετε να ξεχωρίσει. Ειδικά στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον στο οποίο δρούν οι εταιρείες για να αλληλεπιδράσουν και να προσελκύσουν παλιούς και νέους πελάτες κυρίως μέσα από την δημιουργία περιεχομένου, γίνεται ακόμα πιο δύσκολο να διαφοροποιηθείτε και να μείνετε στην μνήμη του καταναλωτή.

Πως μπορείτε όμως να το καταφέρετε αυτό; Να γίνετε η εταιρεία που σκέφτεται ο καταναλωτής όταν κάποιος αναφέρεται στην κατηγορία προϊόντων που πουλάτε;

Ένας τρόπος αγαπητός για όσους δουλεύουν στο marketing είναι με το να δημιουργήσετε μία συναισθηματική σύνδεση με το κοινό σας μέσα από το storytelling. Στο σημερινό άρθρο, θα μιλήσουμε για το τί είναι το storytelling και πώς μπορείτε να το εκματελλευτείτε για να κάνετε την επιχείρησή σας να ξεχωρίσει. 

Ο Μαγικός Κόσμος του Storytelling 

Όταν λέμε “storytelling”, δεν εννοούμε απλώς την αφήγηση μίας ιστορίας, όπως αυτές, που μας διηγούνταν οι γονείς μας όταν ήμασταν παιδιά. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός εμπειριακού κόσμου γύρω από το brand. Σκοπός της ιστορίας που δημιουργούμε είναι όχι μόνο να λέει ποιοί ήμαστε αλλά και να ενεργοποιεί συναισθηματικά το κοινό και να επικονωνεί τις αξίες μας και την ταυτότητα της επιχείρησής μας. 

Γιατί όμως να επιλέξετε το storytelling για την επιχείρησή σας; Let’s break it down!

Συνδέεστε συναισθηματικά με το κοινό σας

Ένα από τα κυριότερα οφέλη του storytelling είναι η δημιουργία μίας συναισθηματικής σύνδεσης με το κοινό. Μια καλα ειπωμένη ιστορία μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα, να δημιουργήσει συναισθηματικές συνδέσεις και να ενεργοποιήσει την μνήμη του κοινού σας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, όταν o άνθρωπος διεγείρεται συναισθηματικά ενεργοποιούνται οι περιοχές του συναισθηματικού φλοιού (sensory cortex), δηλαδή οι αισθήσεις της όρασης, της ακοής, της μυρωδιάς, της αφής και της γεύσης, που είναι στην περιοχή αυτή του εγκεφάλου. Όταν εμπλέκονται όλες μας οι αισθήσεις νιώθουμε, σαν να ζούμε εμείς την ιστορία που βλέπουμε, που ακούμε, που διαβάζουμε. Έτσι θυμόμαστε πολύ πιο εύκολα λεπτομέρειες για αυτήν. Αν καταφέρετε να κάνετε αυτή την σύνδεση στο μυαλό του κοινού σας και να δημουργήσετε αναμνήσεις γύρω από την επιχείρησή σας τότε είστε ένα βήμα πιο κοντά στην δημιουργία ενός αφοσιωμένου πελάτη.

Διαφοροποιήστε στην αγορά 

Μια ιστορία μπορεί να κάνει την εταιρεία σας να ξεχωρίζει από τους ανταγωνιστές. Το storytelling είναι η κατάλληλη ευκαιρία να δείξετε στον κόσμο το παρελθόν της επιχείρησης σας, τι αξίες που πρεσβεύει, τους στόχους που θέτει για το μέλλον και το κυριότερο τα πρόσωπα που κρύβονται και την κάνουν αυτή που είναι. Ο κόσμος πλέον ζητά και απαιτεί μία πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση από τις επιχειρήσεις για τον απλό λόγο ότι θέλει να νιώθει ότι αγοράζει από άνθρωπο που έχει τις ίδιες ανησυχίες, τις ίδιες ανάγκες με αυτόν. Δημιουργώντας την ιστορία που θα πρεσβεύει την εταιρείας σας με βάση αυτά, ουσιαστικά ανοίγετε την πόρτα της επιχείρησής σας, κάτι που το κοινό σας θα εκτιμήσει, αυξάνοντας την πιθανότητα να σας προτιμήσει για τις αγορές του.

Εμπνέετε Δράση 

Μια καλή ιστορία δεν αφήνει το κοινό αδιάφορο. Ενθαρρύνει τον κόσμο να δράσει. Είτε πρόκειται για την αγορά ενός προϊόντος είτε για την υποστήριξη μίας αιτίας, η ιστορία μπορεί να ενεργοποιήσει το κοινό σας και να το καλέσει στην δράση που θέλετε να κάνει.

Ποιά είναι η ανατομία μίας καλής ιστορίας;

Έκθεση: παρουσίαση των χαρακτήρων, του σκηνικού και όλες τις λεπτομέρειες που θα οπτικοποιήσουν την ιστορία στο κοινό. 

Σύγκρουση: παρουσίαση της έντασης ή της κρίσης που περνάει ο πρωταγωνιστής της ιστορίας.

Δράση: ενέργειες που κάνει για να αντιμετωπίσει την κρίση.

Climax: η επιτυχής αντιμετώπιση της κρίσης ή η στιγμή που του ήρθε η επιφοίτηση (aha moment).

Call to action: Η πρόσκληση να δράσει, να δοκιμάσει και ο θεατής, ο αναγνώστης αυτό που μόλις βίωσε μέσα από την ιστορία.

Τι ενέργειες πρέπει να κάνετε για να δημιουργήσετε μία επιτυχημένη ιστορία για την επιχείρησή σας;

Καθορίστε τις αξίες της επιχείρησής σας και την αποστολή σας

Τι πρεσβεύει την επιχείρησή σας, ποιές αξίες συνιστούν τα θεμέλια στα οποία δραστηριοποιείται, ποιοί είναι οι στόχοι σας για το μέλλον. Αυτά είναι βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντήσετε για να δημιουργήσετε το μήνυμα που θα διεγείρει συναισθήματα στο κοινό σας.

Καθορίστε το κοινό σας

Ποιός θέλετε να είναι παραλήπτης της ιστορίας σας; Ποιά ομάδα ατόμων στοχεύετε να κινητοποιήσετε με το μήνυμα που θέλετε να δώσετε με την ιστορία σας; Είναι σημαντικό να δημιουργήσετε, ένα στοχευμένο κοινό, που θα ανταποκριθεί καλύτερα και θα είναι πιο ανοιχτό στην ιστορία που θα αφηγηθείτε.

Γίνετε προσωπικοί

Όπως ανέφερα και παραπάνω ο άνθρωπος έχει ανάγκη να νιώθει ότι αγοράζει κάτι από έναν άνθρωπο και όχι μία εταιρεία. Είναι αναγκαίο λοιπόν, να γίνεται προσωπικοί όταν θα δημιουργείται την ιστορία σας. Δείξτε τους ανθρώπους που κρύβονται πίσω από την εταιρεία σας, παρουσιάστε τι κάνετε για την κοινότητα σας για τους ανθρώπους, αποδείξτε στο κοινό ότι δεν είναι απλά μία αγορά και θα γίνει αφοσιωμένος σε εσάς.

Γίνετε relatable

Είναι πολύ σημαντικό για τον πελάτη να ταυτίζεται με αυτά που βλέπει. Ο κύριος στόχος σας όταν δημιουργείτε την ιστορία της επιχείρησής σας είναι να κάνετε το κοινό που την βλέπει να νιώθει απόλυτα αυτό που του παρουσιάζετε.

Ολοκληρώνοντας, το storytelling αποτελεί ένα ανεκτίμητο εργαλείο για τη δημιουργία σχέσεων, την ενεργοποίηση του κοινού, και την εξέλιξη της επιχείρησής σας. Με τη δύναμη της ιστορίας, μπορείτε να κατασκευάσετε έναν κόσμο γύρω από το brand σας και να κερδίσετε τις καρδιές των πελατών σας. Στην τελική ανάλυση, η ιστορία είναι αυτή που κάνει μια επιχείρηση να ξεχωρίζει από το πλήθος και να αναδεικνύεται σε ένα αξιόπιστο και αγαπημένο brand. Αυτό το άρθρο περιλαμβάνει μόνο μια γεύση των οφελών του storytelling στο marketing. Είναι καιρός να ξεκινήσετε το ταξίδι σας στον συναρπαστικό κόσμο του storytelling και να αφήσετε το brand σας να ανθίσει σε έναν κόσμο συναισθημάτων, συνδέσεων και επιτυχίας.

Related Posts